Δημοτικό Σχολείο Τσάδας - Κοίλης
Δευτέρα μέχρι Παρασκευή – 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 26642009
Τηλεομοιότυπο: 26817502
Μενού

Ιστορικό Σχολείου

Ιστορικό Σχολείου

 Οι κυριότερες γραπτές μαρτυρίες που υπάρχουν, πιστοποιούν τη λειτουργία του πρώτου υποτυπώδους σχολείου στη Τσάδα κατά τον τελευταίο χρόνο της Τουρκικής κατοχής της Κύπρου, πριν την άφιξη των Άγγλων και πιο συγκεκριμένα, το 1878. Ο Ιστορικός και μελετητής της Κυπριακής Εκπαίδευσης Ιερώνυμος Περιστιάνης καταγράφει ότι πρώτος δάσκαλος στο χωριό ήταν ο Μοναχός Παπαγιαννίτης, ο οποίος δίδασκε στα παιδιά, «τα κοινά γράμματα», ενώ τον διαδέχθηκε ο ιερέας Παπα-Ιωάννης.  Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι οι ίδιες πηγές μαρτυρούν ότι τα πλουσιότερα παιδιά του χωριού φοιτούσαν στο γειτονικό Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, όπου διδάσκονταν από τους εκεί Μοναχούς επί πληρωμή.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων η φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο Τσάδας, δε γνώρισε σταθερή αύξηση αφού από επίσημα στοιχεία, τα οποία υπάρχουν στο αρχείο του Δημοτικού Σχολείου, φαίνεται ότι πολλές ήταν οι δυσκολίες λειτουργίας του σχολείου, κατά τα πρώτα έτη δημιουργίας του. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, παρατηρείτο διαρροή των μαθητών προς βοήθεια των γονέων, στις γεωργικές τους ασχολίες.

Το 1984, το Δημοτικό Σχολείο, έγινε περιφερειακό, αφού φοιτούσαν σε αυτό και μαθητές από το γειτονικό χωριό Κοίλη. Το 2002 μετονομάστηκε σε Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τσάδας – Κοίλης « Ευαγόρας Παλληκαρίδης», τιμώντας έτσι τον ήρωα μαθητή και ποιητή της Κοινότητας, ο οποίος φοίτησε στο σχολείο αυτό.  Αξίζει να σημειώσουμε, ότι απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου Τσάδας, είναι οι πρώην Διευθυντές Δημοτικής Εκπαίδευσης κος Ελπιδοφόρος Νεοκλέους και  κος Σάββας Νικολαϊδης.

Το Σεπτέμβριο του 2003 το Δημοτικό Σχολείο Τσάδας – Κοίλης, αδελφοποιήθηκε με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου Κορινθίας, Ευαγόρας Παλληκαρίδης.

Σήμερα, στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τσάδας-Κοίλης «Ευαγόρας Παλληκαρίδης», φοιτούν 63 παιδιά από τις κοινότητες Τσάδα, Κοίλη,  Καλλέπεια, Λετύμπου και Χούλου .  Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, περιλαμβάνει 10  εκπαιδευτικούς και δύο ειδικές δασκάλες ως μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κατά τη φετινή χρονιά το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ KA229 - σχέδιο σύμπραξης ανταλλαγών καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων. Το πρόγραμμα με τίτλο SECOND LIFE στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα (Λαμία), Πολωνία (Lebork), Λετονία (Daugmale), και Πορτογαλία (Barcelos), θα διαρκέσει από την 1/10/2019 μέχρι την 31/08/2022.